Sunday, February 28, 2010

BUNTU..itu saje yang mampu untuk di fikirkan..




mereka satu keluarga yang harmoni..
pernah suatu ketika dahulu di landa masalah yang rumit..
tapi alhamdulillah dapat di selesaikan dengan baik..
sekarang di landa semula..
ade sesuatu yang membuatkan keluarga itu bergolak..


si ayah curiga akan si ibu..
curiga akan si ibu ada menyimpan lelaki lain..
yaa,,si ibu pernah memberitahu akan kepada si anak tentang hal itu..
tetapi si anak tidak pernah terfikir hal itu sebegitu serius..


malam itu mereka duduk die ruang tamu sambil menonton tv..
si anak dengan si bapa..
si ibu sedang sembahyang di dalam bilik alhamdulillah untuk itu..
sambil di ruang tamu si ayah menjalankan sesi "check" phone si ibu..
selesai si ibu sembahyang si ayah masuk bilik..
yaa mereka bertengkar semula..
cuma kali ini di dengan kehadiran si anak di rumah yang baru pulang bercuti..
si anak cuma mendengar..
si ayah dan si ibu bertengkar di bilik..
tentang searong lelaki yang di kenali si ayah..
lelaki itu kawan si ibu dalam urusan perniagaan di kedah..
si ayah sudah membuang segalanya tentang lelaki itu di dalam phone si ibu..
tetapi si ibu terus menyimpan semula..
atas urusan perniagaan kata nya..
yaa mungkin si ibu benar atas urusan perniagaan..
tetapi si anak sendiri dapat memikirkan cara si ibu salah..
kalau sudah tiap hari bermain mesej dan berkoling bersama lelaki mana tidak cemburu???
si anak sendiri cemburu melihat cara si ibu..
masakan pula si ayah yang mengalami nya..






si anak buntu untuk berfikir lalu menangis..
hanya itu yang mampu untuk si anak lakukan apabila mendegar pergaduhan antara ayah dan ibu nya..
mahu masuk campur bukan di dalam kemampuan nya mungkin..
hanya mendengar dan mendengar..
berdoa segalanya akan kembali seperti sebelum nya..
melihat si ayah dan si ibu gembira menjalani kehidupan sebagai suami isteri..






si anak berdendam..
lelaki itu telah menyebabkan ayah dan ibu bertengkar..
lelaki itu telah menyebabkan si ibu menangis..
lelaki itu telah menyebabkan si ayah marah dan curiga..
si anak terlalu benci akan sesiapa yang menyakiti hati ayah dan ibu..
seperti saudara nya sendiri yang telah menyebabkan ibu nya menangis..
sehingga kini tidak pernah saudaranya di maafkan..
sehingga kini tidak pernah rumah saudaranya di jejaki lagi..


jangan ganggu keluarga aku




p/s:::aku benci situasi ini..aku boleh jadi seorang pendendam..moge di jauhkan..

16 comments:

Aiza said...

bro amie ada masalah family ag ea?? alahai.. sbr jea laa amie oii.. tak ptt si ibu n si ayah itu brtengkar sdgkan si anak baru balik dari tmpat yg jauh..

n di sbbkan lelaki jugak, si ibu n si ayah brgaduh ea?? adess, peningnya tapi adik paham masalah budak itu.. sbr ea..

sugar2 kapas strawberry said...

bdoa la byk2..mintx sume tu djauhkan...
;)
i'allah ;)

dakMikez said...

pes sabar lah.

pada pendapat aku la kannn...
menda ni takleh nk salahkan 1 pihak je..sume salah la.

yg pempuan tu salah gak sbb dah ada asben pun gi gak layan laki lain. but, if sume atas dasar keje, its ok. tapi kena ada batas la. takkan la tak reti nk hadkan pergaulan tuh.

yg ayah tu aku rasa tak patut gak. kot.. sbb awal2 pun dah curiga kat ibu tu. kalo sesapa pun org duk curiga je keje, padahal tak wat pape pun mesti la rasa tak beh je. yg tak wat pun jadi nk wat betul2 sbb da org pikir bkn2. tu pendapat aku laa.

last, si anak tu kan.
aku rasa tak perlu nk berdendam, balas dendam or simpan dendam kat org, espeselinya pada laki tu. sbb pikir balik lah, bkn dia sorg yg salah. ibu tu pun salah gak.

n aku rasa baik biarkan aja. biar diorg 3 tu aja yg setel probs. si anak tu tak perlu campur sbb if masuk cmpur pun wat sakit pale. juz fokes pada stadi sudah. diorg da dewasa, ada akal leh pikir mana baik buruk.

benda2 gini takleh nk setel ngan api kemarahan aja. kena bersemuka n ckp terus terang aja. tapi biasalah, sapa je nk ngaku if wat salah. lagi2 yg kes berat cmni.

so, better tayah pikir sgt. pandai la diorg nk setel probs. mmg la sakit pale n ofkos la tadek mud je kalo ingat n pikir benda2 gini,. lagipun hal family kan, tapi kalo pikir pun apa pekdah dapat?

nk suh dapat migrain pree2, nk naikkan darah leh laa..

senang citer, ko diam aja. wat tak tau n buat cm tadek apa berlaku. doa byk2 biar nati family akan ok.

benda sume ni jadi dugaan Tuhan la tu. nk tgok cemana hamba2-Nya slesai masalah. doa la byk2. solat jgn lupa.

tu pendapat aku la. kalo aku salah, betulkan pelisssss..

itu aja, sekian bebelan ahkak pada hari ini. mekasihh. kehkeh

~** PROFFY **~ said...

sabo je la.. hurm
:(

eyma said...

sume pon btol..sabaa ja ea..
insya'Allah dorg ok pas bincang2 nnt..
jgn pkir bkn2 yaa..

ArmaniWhite said...

kalo ikutkan pemerhatian akak dr citer ni, akak rasa dh leh nmpk ngn jelas faktor terbesar dlm mslh ni (perghh..skema ala2 konselor dah aku)..tp akak xnak la pengaruhi n kusutkan lg pikiran ko.
apa yg leh akak nasihatkan, ko x payah nk salahkan n berdendam ngn sesape. tepuk seblah tgn tak bunyik. biarlah mereka settle dgn cara mereka. mereka da cukup matang. baik buruk kputusan mereka nnt, terimalah dgn redha. stiap yg berlaku ada hikmah. tp sbg anak, mgkn ko leh luahkan tekanan n kesedihan ko bila smua ni terjadi. if malu nk ckp face to face, boleh aje tulis surat n tinggalkan kat umah sblm blk kolej nnt.. dramatik bukan?hehhh.. sape tau lps tu hati mereka terbuka utk memikirkan ttg kamu n mencari jln penyelesaian terbaik..
semoga semuanya akan baik2 aja.. bertabahlah dak bubu

amie said...

adekk,,
yup masalah pemly lagi dek..
ekekeke..
thnks.. :)

amie said...

sugar2 kapas,,
thnks dear..
:))

amie said...

makcikk,,
kekekekekek..
pes tu same je kan ngan yg kat box ko..
heheheheh..
saba la ni makcik..
iskkk..
panjang nye bebelan ko..
thnks nyway beb..
:))

amie said...

propp,,
saba oweyss..
kekeke
thnks wehh..
:))

amie said...

dak gedik,,
thnkss..
huhuuhuhuh

amie said...

kak nami,,
keputusan dorang nanti yg takot..
huhuhuh..
cehh,,
macam makcik atas tu da akak kali nih..
kekekkee..
masey kak..
:))

sweet.ants said...

sdgkan lidah lg tergigit inikan pula suami isteri...
cari la punca dan cara mngemudinya..insyaAllah

cik EPAL said...

jangan dendam. tak baik tok kesihatan.huhu

amie said...

sweet ants,,
thnks..
:))

amie said...

cik epalllll..
kekekekek..
kesihatan mmg da tak baek nih..
cane??
hahaha