Sunday, February 20, 2011

terkena buatan orang?

2o/o2/2o11..
jam 1.1oam..
masih menghadap lappy..
tatau nak buat apa..
bosan sampai nak membuang air..
kucing semua dah tidur..
si kecit pon dah menangis mengigau..
bukak tv pon tak pasang suara dah sebab dah lewat..


tadi teman mum pergi amek barang kat hentian duta..
dia ambil sarang burung dia dari johor..
tiap minggu 2 kotak besar dia ambil.
alhamdulillah ramai yang suka dengan jualan mum..
tapi ada jugak yang benci melihat kejayaan orang lain..
mum tengah sakit sekarang dan orang cakap mum kena orang buat..


dah dua kali mum kena macam nih..
kali pertama orang melayu buat..
yang kedua ni tatau siapa buat sebab makcik yang tengokkan dulu cakap tak nampak lagi..
kali ni punya kuat dia cakpa..


kenapa ea mesti ada manusia macam nih?
padahal melayu jugak..
melayu ni memang taley tengok orang berjaya ea?
ada je nak buat bagi orang jatuh..
tak la cakap semua melayu..
tapi memang kebanyakan macam tu kan?


mum takut nak bgtau kami siapa yang buat..
sebab takut kami pergi serang..
tapi betol lah jugak..
kalau dakni tahu memang pergi serang..
rasa macam tadek life ke nak tutup periuk nasi orang?
mak aku bersusah payah jugak nak maju..
tetibe dah maju kau nak buat macam ni pulak..
macam la mak aku maju tutup periuk nasi kau..


yela kekadang kita yang muda tak reti nak kawal baran..
so bila dapat tahu mak sendiri kena macam mana nak tahan kan..
kalau tak teruk boleh la nak sorok..
kalau teruk memang dakni cari sampai lubang cacing even tak muat..


kali ni punya makcik yang mengubat cakap dari indon..
tahu tak korang yang dari sana adalah kuat?
makcik tu sendiri cakap kali punya kuat..
sampai makcik tu cakap time nak datang rumah,dia hampir nak pengsan..
mybe sebab menda tuh tak bagi datang mengubat..
tapi orang ,acam tu lagi di tahan lagi dia nak datang..
lepas berapa lama mum sakit alhamdulillah makcik tu dapat tahu dari mana sakit tuh..
patut pergi hospital doc cakap tade pape..
rupanya ada yang datang..


seronok ke nak guna bendabenda tu untuk jatuhkan orang lain?
seronok dapat tengok orang sakit?
seronok dapat tengo orang tak berjaya?
puas sangat ke hati tuh??
ada yang berpengalaman buat orang tak? mengarut



tolong doakan my mum cepat baik sebba tak sanggup tengok dia nangis memlm sebab sakit..
doakan orang yang melakukan dapat balasan yang tak terhingga..
doakan tiada yang akan berlaku lagi lepas ni..
amin..


p/s ::: manusia kalau dah tak reti bersyukur akan terus terusan dengki kepada orang lain..

4 comments:

::Spydermine ketort life:: said...

ermm..smoge mum awk cpt sembuh..
AMIN:)
mgkin ade hikmah dsebaliknye..
be cool k=)

.sweet-ants. said...

knp ek ade manusia camni..nk bjaya usaha lah knp nk wat dosa camni..hope mom amie dpt cr org yg bleh ubtkan..

amie said...

daktu,,
amin..
masey.. :)

amie said...

kak sweet,
sy pon tatau la kak..
laen la kalau kita pena buat jahat kat dia jugak.. :(
aminn..
masey kak..