Saturday, July 17, 2010

saya ada neyney dan saya hilang neyney..

halopp bloggers..
da sebulan tak update blog kesayangan nih..
dah lebey dari bersawang jadi sarang ular dah..
okay tanak mukadimah panjang sebab mood tak elok..


aku ada neyney..
untuk korang yang tahu aku cintakan binatang kuceng mesti tahu neyney adalah kuceng..
tak lama pon die ade dengan aku..
dari aku cuti sem4 sampai aku masok sem5 3 weeks kot..
sepanjang mase aku cuti sem selame sebulan lebey masa aku adalah untuk neyney..


aku balek malam cuti sem tuh momok da bunyikbunyik kat aku..
biler aku tanye die kenape die jalan masok bilik sambil pandang aku..
sebab dah bape lame aku jage momok aku tahu ape die nak..
kalau macam tu maknenye die nak beranak dah..
die memang kalau nak beranak mesti ade yang teman..
kire macam jadi pak bidan and mak bidan la..


time tu aku ikot momok masok bilik..
die teros masok bakol yang kami da sediakan untuk die..
die dok bisingbising dan aku tahu die nak aku usap die..
aku usap die and aku tunggu je die beranak..
biler anak pertame die da keluar aku still tunggu sampai anak ketiga die lahir..
time tu lame aku tunggu die kalau ade nak keluarkan baby lagi..
tp aku tengok macam tade aja..
then aku bla la kuar coz da berpinar punggung aku tgk die beranak..


biler aku kuar bilik die pon ikot kuar bilik jugak then bunyikbunyik..
aku masok balek bilik die masok balek lam bakol die..
aku tgk die da terbaring lg skali..
and yess ade lagi sekor keluar..
belangbelang macam bulu momok..
lame aku tengok baby tu kat muntot momok..
aku pk tade pape..
tapi tengok momok alih sane die ikot momok alih sini die ikot..
aku agak cam samting tak kene..
aku tarek kaki momok upenye kaki baby tu tersangkut kat tmpt kuar..
kabot aku takot samting bad jadi..
then tarek gune tangan bagi kaki die kuar tapi tali pusat die putus skali..
gelabah nak mati okay time tu..
aku tengok aja coz die tak bergerak..
nak nanges da aku time tuh..
biler momok da jilat tengok die mula bergerak..
sumpah happy giler time tuh..
macam da selamatkan satu nyawa..


mula hari tu aku selalu tengok babybaby momok sampai momok marah..
seronok tengok kecitkecit tu berjalan tak kukuh..
biler da mate semua bukak aku tengok mate si kecit last tak bukak lagi..
harihari aku tenogk kalaukalau bukak tapi tak jugak..
bile da 3 weeks baru tahu die buta..


aku bagi nama die neyney si sumel..
muke die sumel sangat macam harimau..
mulot die kedepan sumel sangattt..
start haritu aku jaga die sampai die hafal suara aku..
biler aku pggel name die die cari mane datang suara tu..
kalau org laen pggel die buat derk aja..


masa aku just aku luang jaga die..
maen dengan die sebab die kan buta..
selalu kene buli dengan kakak abg die..
dorang larilari lompat atas die then lari balek..
mane die nak dapat kejar..
so tangan aku ni la yang die geget tiap hari..
tangan aku ni la yang die sipak tajang tiap hari..


penah sehari tu die larilari sampai dapor then terlanggar kabinet dapor..
teros dok diam mybe sebba penin..
tergelak aku tengok gelagat die..
and yes die memang membuat hari aku happy..
tiap hari jugak aku akan cuci mate die,idong die,tinge die..
sampai die nak nyusu kat momok pon aku yang kene letakkan kat susu tuh..
memalam before tido aku kene pastikan pintu semua tertutup..
letak die kat momok tp momok dekat dengan aku..


dalam jam 3,4 pagi aku selalu terjage..
and biler bukak mate die ade kat lengan aku..
tido kat lengan aku..
yup memang die buta tapi tu la yang aku rase..
bangon pagi die da ade tido kat lengan aku..
seronok untuk itu..
mybe die tahu sape yang selalu jaga die kan..
hati si buta tade sape yang tahu ape die nampak..
then bangon pagi aku kene cari die bawah kerusi bawah katel semua..
sebab kalau die da masok bawah katel belakang lemari,die takan dapat cari jalan kuar.


29/o7 aku da kene balek perak..
malam tu aku tengok je die maen..
menanges aku malam tu cakapcakap ngan die..
die pon diam je macam dengar cakap aku..
sumpa aku rindu die..


then nak pegi genting aku balek gombak balek..
selaen nak g genting tujuan aku adlaah nak tengok neyney..
as usual die sehat dan time aku balek die gh maen..
sumel and buat aku tersenyum macam biasa..
malam tu tido dengan aku jugak seperti malam sebelumnye..


g genting aku beli bebear and malam aku tido aku bangon jam 3  pagi,,
aku tengok die kat atas bebear tuh tengah tido..
sumel je coz bebear tu kecit and die lagi kecit..
esoknye aku lek perak aku siyum die macam tanak lepas..


da bape hari aku dpt kol dari mum aku yang neyney saket..
mum aku siap 3G lagi tunjuk die..
menanges aku tengok neyney camtu..
die taley bernafas..
malam tu aku tade mood langsong nak buat pape..


and esoknye abg aku kol aku bgtahu perkembangan neyney..
idong neyney berdarah tak henti sejak pagi and abg aku kol tu tgh mlm..
aku risau sangat time tuh..
balek before tido aku nanges lagi biler tgk bebear..


pagi esoknye kakak  aku kol bgtahu neyney da tade..
time tu aku nak pegi kelas dah..
berair mate aku ingat sal neyney buat aku senyum selame aku kat gombak..
pegi kolej aku bgtahu bebudak yg tahu hal neyney..
tak tahan aku pegi belakang van kolej and cry untuk die..
tak tahan sangat dah kot time tu tapi aku try cool balek..


now da 4 hari neyney mati..
and aku still ingat neyney lagi..
tengok bebear aku tingat neyney tido tas die..
dengan muke sumel die..
fon aku sekarang pon aku letak pic neyney as wallpaper..
tatau kenape aku sayang giler kat neyney..
mybe sebab aku jage die dari die lahir and aku yang sambut die lahir..


neyney,,
jangan nakal ea kat sane..
jangan cari bawah katel and belakang lemari lagi tok maen..
larilari dengan kucen yang buta jugak tau sebab nanti kene buli lagi..
jangan lupe org kat sini nad mama momok..


p/s ::: iloveyou

8 comments:

xazryx said...

sian sbb kucing mati .takziah2 .hehe .

amie said...

xazryz,,
masey.. :)

ArmaniWhite said...

siannye neney..sobss..

h4ni3 said...

alaa.. sedeynya
akak pun penah nanges
sbb kucing mati
sejak dia mati, terus takde ati nak bela kucing lain

.sweet-ants. said...

aiyak tgk kucen branak live??
amie, lama x nmpk...ingt dah xnk blogging

amie said...

kak nami.. :((

amie said...

kak hanie,, erkk da tak bela kucen?
olohhh.. :(

amie said...

sweet ants,, aah tgk kucen banak live.. :)
bukan tanak blogging da..
bz je.huhuh.. :)